Op 29 september en 6 oktober zamelde de GAiN kringloopwinkel hulpgoederen in voor een transport naar Dobruška vas, Slovenië. In dit dorp zijn twee Roma nederzettingen, waar de mensen in slechte omstandigheden leven. Het hulptransport arriveerde in de eerste week van november. Voor het eerst in vijftien jaar werd op deze plek praktische hulp geboden. GAiN’er Janine van Zoest organiseerde dit transport én was aanwezig bij de distributie van de goederen.

Janine van Zoest is al jaren betrokken bij de situatie van Roma in Slovenië. Deze zomer kwam zij in contact met het project Skupa-J (letterlijk: samen). Dit project heeft zich ontfermd over een Roma nederzetting in Dobruška vas. Er wordt onder andere gewerkt aan de toegang tot water en elektriciteit. Ook is er een mobiel schoolgebouw neergezet waar schoolgaande kinderen naschoolse opvang krijgen en de jongere kinderen worden geholpen met hun ontwikkeling ter voorbereiding op het reguliere basisonderwijs. Het project Skupa-J, geïnitieerd door de Sloveense (staats)politie, focust ook op voorlichting van betrokken instituten – zoals sociaal werk, scholen en politie – over de situatie en cultuur van de Roma in Slovenië.

God voorzag
In overleg met de projectleiders van Skupa-J besloot Janine met GAiN een hulptransport te organiseren. “Vanaf het moment dat ik het besluit nam deze uitdaging aan te gaan, ging God in alles voorzien,” vertelt Janine, “Hij bracht mensen ertoe om kleding en schoenen aan te bieden. Ook raakte Hij mensenharten, zodat zij ervoor kozen het hulptransport financieel te steunen. Hij voorzag niet alleen voor het hulptransport, maar ook voor de praktische zaken rondom mijn reis. Ik weet daarom dat het niet mijn werk is, maar het Zijne.”

Eerste indrukken
De eerste indruk van de Roma nederzettingen van Dobruška vas was vooral armoedig. De huizen waren krakkemikkerige, houten barakken of oude caravans; overal lag afval of hondenpoep en de kinderen waren maar half gekleed of hun kleding was erg vies. Dit is ook de reden dat zij niet naar school gaan. De mensen hadden een doffe blik in hun ogen. In de grootste nederzetting is geen elektriciteit of water. In de kleinste is sinds kort een centraal watertappunt; het project Skupa-J heeft hierin voorzien. 

Gejuich en gelach
De hulpgoederen werden in een nabijgelegen plaats opgeslagen, zodat deze konden worden gesorteerd. DSC_0198Betrokken personen zullen de kleding en schoenen sorteren per huishouden, zodat een ieder krijgt wat hij nodig heeft. Twee dagen na aankomst was de eerste distributiedag. De schooltassen (met inhoud) kregen prioriteit. Voor de jongere kinderen waren er knuffels, die dankbaar in ontvangst werden genomen. Toen de kinderen de auto zagen aankomen, werd er gejuicht. Als ze een schooltas en/of knuffel kregen, sprankelden hun ogen. Ook sommige ouders hadden een lach op hun gezicht. Eindelijk.

DSC_0216 DSC_0195

Comments are closed